Recenserat!

Siri Karlsson en kväll att minnas

Siri Karlsson är en folkmusikduo som består av Maria Arnqvist på altsax och Cecilia Österholm på nyckelharpa. 2008 gav gruppen ut skivan Mellan Träden. Sedan dess har duon turnerat land och rike runt med en spännande blandning av folkmusik, världsmusik och progg. Den 16/8 gjorde man ett framträdande på Stockholms kulturfestival. Konserten var dryga timmen lång och Siri Karlsson levererade folkmusik som förde tankarna till logdans på Elfviks gård på Lidingö men även afrikansk-inspirerad musik. Ackompanjerades gjorde duon av en hel serie skickliga musiker som tillförde ett tungt sound.

Siri Karlsson spelar på alla strängar och omfattar ett register med allt från glada polskor till mer vemodiga sånger. Människor i publiken började spontant att dansa de traditionella danserna som hör musiken till och det gjorde, förutom det för en gångs skull frånvarande regnet, konsertögonblicket till något att minnas.

/Jonas Lundgren
jonas.l.lidingopolitiken@gmail.com
____________________
Recension: Det sitter någon på vingen

Lördagen den 9/7 hade Parkteatern premiär för pjäsen Det sitter någon på vingen vid sin scen på Hägerstensåsen. Pjäsen bygger på två minimalistiska giganters verk; Allan Edwalls visor och Kristina Lugns texter.
Skådespeleriet är bra och scenografin är precis som pjäsen i sig minimalistisk och i form av en rullande scenen som haft en lång och anrik historia.

I soligt väder fanns dock en intressant kontrast mellan en ganska mörk pjäs och ett fint väder. Mörk inte därför att tonen inte var glättig utan därför att innehållet på något sätt bryter totalt mot det glättiga. Edwalls texter är hårt politiska och handlar om utsugning och den enskilde människans villlkor, aktuella såväl idag som när de skrevs. Lugns texter är på samma sätt realistiska, nästan diskbänksrealistiskt äcklande men lik förbannat anknutna till verkligheten sådan den är för dig och mig.

Betyg: Surrealistisk förpackning kanske är en nödvändighete för att beskriva realismen utan att ge upp på grund av sakernas tillstånd.

/Jonas Lundgren
jonas.l.lidingopolitiken@gmail.com
____________________

Jan Björklund

Ägnar de första fem minuterna av sitt tal åt att berätta att liberalism är bra och socialism är dåligt. Resterande talet handlar till stor del om utmaningar. Och de utmaningarna kan bara mötas av en borgerlig regering med skatteplanerare och ex. militärer i första ledet. Björklund berättar också om hur han vill göra Sverige till en nattväktarstat. Han berättar också att det inte är något fel alls på stora klassklyftor.

Stora Lidingöfrågan: Lidingö har drabbats av en del besvikelser på grund av den fria marknaden. Ska kommunala bostadsbolag få finnas kvar och utgöra en ansvarstagare eller är det lite för socialistiskt, lite som i Nordkorea?

Betyg: Tack för att du talat ur skägget igen, vi höll på att glömma att du är major.

Maud Olofsson

En essä över den nyliberala centerlinjen som i stort sett tjänar som riktlinje i det eftermäle som Olofsson önskar efter sin avgång i september. Entreprenörspartiet är vad det gamla Bondepartiet vill bli idag och vara imorgon. Och så lite invandring. Ett försök till antirasistiskt tal som egentligen blir tvärt om. Invandrare behövs i vården, vården och vården, i övrigt var det inte så mycket som invandrare var bra på, jo, entreprenörskap såklart. Om Olofsson fått en guldtia varje gång hon nämnt ordet entreprenörskap så skulle hon kunna finansiera lösningen på de afrikanska ländernas vattenproblem alldeles ensam.

Stora Lidingöfrågan: Centern har blivit ett enfrågeparti med entreprenörskap som enda ord i vokabulären. Men hur ser Olofsson på Lidingöcenterns enfrågeval med motstånd mot vägtunneln från Skärsätra till Mölna ängar som enda fråga på dagordningen?

Betyg: Detta är inte ett tal, det är en subjektiv biografi.

Håkan Juholt

Ett klassiskt socialdemokratiskt tal som i vissa avseenden till och med låter progressivt. Dock får vi inte glömma att Juholt fortfarande leder ett parti i starkt behov av en identitet att samlas under. Barnfattigdomen går som ett ledmotiv, något som Lars Ohly förde upp ordentligt redan i valrörelsen 2010. Frågan är om det ledmotivet räcker eller om det skulle behövas lite mer profil? Bombastiskt och trevligt är det emellertid och vissa drag av Palmes talekonst skymtar fram på ett sätt som tillfredställler åtminstone undertecknad.

Stora Lidingöfrågan:
Hur blir det nu med RUT om ni får bestämma?

Betyg: Väl rutet, hälften vunnet.

Göran Hägglund

Hårdare tag mot ungdomsbrottslighet, för de humana värdenas skull. Vite för föräldrar som uteblir från sina barns rättegångar. Det handlar om barnen och det handlar om föräldrarna. Hägglund gillar också ordvitsar. Men när han pratar GPS:er blir skratten få och mest av medlidande. Ett klassiskt knastertorrt moraltal i kristdemokratisk stil.

Stora Lidingöfrågan: Hur tar kristdemokraterna tag i det uppenbara problemet att folk inte är intresserade av vårdnadsbidraget, något som är helt uppenbart exempelvis här på Lidingö?

Betyg: Häll upp ett glas vatten och gurgla, för den här moralkakan fastnar redan i gommen.

Jimmie Åkesson

Ett tal som utmärks av att dubbla led av fotfolket från ungdomsförbundet SDU sitter som vakter framför scenen, det säger kanske en del inte bara om antifascister av militant slag utan även om den rådande mentaliteten inom partiet? I praktiken ägnas femtio procent av talet åt att såga miljöpartiet och de andra femtio åt att kräva hårdare straff. Konstigt förresten att partiet lämnat kravet på dödsstraff, det hade rimmat väl med Åkessons hårdföra stil i kriminalvårdsfrågorna.

Stora Lidingöfrågan: Sverigedemokraterna attraherar väljare i områden där ingen har sett en invandrare och där det inte finns någon brottslighet. Hur ska ni göra för att attrahera dem som finns i områden som funkar precis tvärt emot Sjöbo?

Betyg: Like a rolling stone, eller i alla fall ungefär lika häftigt som en gråsten från det svenska folkhemmets dyiga mylla.

/Jonas Lundgren
jonas.l.lidingopolitiken@gmail.com
____________________
Romson/Fridolin

Klassiskt miljöpartistiskt. Mycket snack men ekologin saknades i det stora hela. Tyvärr verkar det viktigare att prata om allt som inte har med miljö att göra. Men gud vad duktiga miljöpartiet är, när Fridolin tänker efter är de nog duktiga på allt faktiskt...

Stora Lidingöfrågan: När kommer miljöpartiet med det geniala förslaget att subvetionera salmsugning i sjöar som Kottlasjön för att sanera från industriavfall?

Betyg: Som härsket valfläsk uppfräst med lök

Fredrik Reinfeldt

Fidde börjar med publikuppvärmning. Sedan börjar han rabbla statistik och berätta om hur många människor det föds på jorden och om fattigdom och demokrati. Visserligen spännande men när sjutton deltog Fredrik Reinfeldt i försvaret och solidariteten för en befrielse- eller demokratirörelse, löjligt... Roligt hur tveksamma aplåderna var när Reinfeldt riktade en känga mot USA:s ekonomiska politik.

Stora Lidingöfrågan: Men säg för guds skull något om hur Moderaterna ska lösa sin meningsskiljaktighet med EU om momsbeläggning av ideella organisationer. Det vore väldigt spännande för det vet varken Hans Barje eller Anders Borg.

Betyg: Det börjar bli jävligt trångt nu, men det går bra för Sverige

Lars Ohly

Ohly drar iväg en hel del olika klassiska idéer som hör den socialistiska och feministiska rörelsen till och han gör det med den äran. Dessutom självkritiskt och utan att gömma Vänsterpartiets kritiska läge.

Stora Lidingöfrågan: Varför säger du inget om vårdnadsbidraget Lasse? På Lidingö märks tydligt hur detta är en ideologisk reform snarare än en praktisk förändring.

Betyg: Ta igen på gungorna vad man förlorade på karusellen

/Jonas Lundgren
jonas.l.lidingopolitiken@gmail.com