Hur får man bra skolmat? Elever i Umeå har faktiskt strejkat för bättre skolmat, föräldrar engagerar sig och så vidare. När vänsterpartiet skulle ompröva sitt ställningstagande till skolmaten hade yngre medlemmar, sådana som har skolmiljön i färskt minne, kommit in i bilden. Detta medförde ett diametralt motsatt ställningstagande från vår sida angående skolmaten. Lidingös vänsterpartister är numera förespråkare av lokala tillagningskök i alla kommunala skolor. Anledningen är att minska transportsträckorna, minska den fadda smaken som mat får av att transporteras längre sträckor och minska svinnet där skolmaten slängs.
Skolmatsfrågan är nu åter aktuell i Lidingö. I och med upphandlingen av nya skolmatsleverantörer. Detta kan dock i viss mån ses som slöseri med tid. Istället för att lägga pengarna på att utrusta alla kök med nödvändig utrustning för att kunna tillaga maten själva samt eventuellt teckna avtal med råvaruleverantörer.
Många partier har tidigare värnat om detta. Men de har likväl i utbildningsnämnden sett till att börja förhandla med nya leverantörer. Det är en sak att prata om visioner och en sak att praktisera, för då märker ingen om man gör tvärtemot vad man tidigare lovat.
Miljöfrågan och skolmatsfrågan är intimt förknippade. Röster har höjts på det vettiga kravet på en vegetarisk dag i veckan i skolmaten. Köttproduktionen är en stor miljöbov. Transporten av maten är också det en fråga som är väldigt central. Här kan vi märka att miljöpåverkan är onödigt stor.
Vänsterpartiet står för en miljövänlig och vettig skolmatspolitik. Vi vill få bort svinnet genom att förbättra kvaliteten och vi vill förbättra kvaliteten genom att använda oss av tillagningskök.
/Jonas Lundgren
tisdag 23 mars 2010
Skolmatspolitik – En fråga om vett, sans och konsekvens
Etiketter:
lidingö,
skolmat,
tillagningskök,
uppvärmningkök,
utbildningsnämnden,
vänsterpartiet