I valet i september 2010 förlorade Vänsterpartiet sitt enda mandat i Lidingö, med minsta möjliga marginal. Förlusten sved naturligtvis för partiet och eftersom vi har ett ansvar mot våra väljare att undersöka rösträkningsförfarandet överklagade vi processen till Valprövningsnämnden. I Valprövningsnämndens utlåtande återfinns något intressant. När Vänsterpartiet för andra gången fick avslag på sitt yrkande om omräkning av partiets röster sammanfogades avslaget med ett avslag till en privatperson. Denna privatperson nekades rösta eftersom hon felaktigt redan varit registrerad för avgiven röst. Valprövningsnämnden erkänner att personen felaktigt nekats att rösta i kommunalvalet i Lidingö. Samtidigt vet Valprövningsnämnden att Vänsterpartiets marginal för kommunfullmäktigemandat är så pass hårfin att man på bara en rösts marginal skulle kunna få mandat i kommunfullmäktige och därmed parlamentarisk representation. Valprövningsnämnden hävdar dock att sannolikheten att den person som nekats rösta skulle lägga sin röst på Vänsterpartiet är så pass liten att dennes röst knappast spelar någon roll för valutgången.
Vi anser att Valprövningsnämndens slutsats är felaktig. I undertonen av detta sätt att argumentera finns det underförstådda budskapet att eftersom vänstern i kommunen är så pass liten så finns ingen sådan chans, vilket i förlängningen innebär att hade överklagandet kommit från ett större parti hade oddsen sett annorlunda ut ur Valprövningsnämndens synvinkel. Detta är en klar brist i den parlamentariska demokratin och i valsystemet. Att på förhand döma ut olika politiska alternativ från en oberoende statlig överprövningsinstitutions sida är ett indirekt hot mot demokratin. Det tenderar att snedvrida valresultatet till förmån för den styrande majoriteten, ett sådant system är inte fullt ut demokratiskt.
Vänsterpartiet begärde inte omval för Lidingö utan endast en omräkning av partiets röster med angivna skäl om exempelvis de knappa marginalerna mellan kommunalt mandat och förlust av detsamma. För oss är det obegripligt att en omräkning alls kan ifrågasättas för att, om inte annat, fastställa att allt har gått rätt till och i god demokratisk ordning.
Varje människa är värd att få sin röst hörd i parlamentariska val i en demokrati, i Lidingö kommun har detta inte skett, vilket är oerhört allvarligt. När Valprövningsnämnden dessutom ”förbestämmer att ett av partierna i kommunvalet inte är aktuellt” för den person som nekats sina demokratiska rättigheter tyder det på bristande respekt för det demokratiska parlamentariska systemet, en brist som förtjänar att uppmärksammas.
/Vänsterpartiet Lidingö genom
Ida Luther Näsholm
Jonas Lundgren
Birgitta Ehlin
Johan Båge
Sven-Erik Wånell