Artiklar och repotage

Lidingöbanans framtid är äntligen säkrad

Hade vänsterpartiets representant i kommunstyrelsen fram till 2010, Sven-ErikWånell, varit något lite mer bombastiska hade han på ett medlemsmöte sagt något i stil med ”kamrater, vi vet att kamp lönar sig”.

Kanske är det lika bra att Sven-Erik Wånell är er av garvat proffs än bombastisk megafonpolitiker, men likväl är segern ett faktum. Lidingöbanan är en stark del av kommunens profil men trots det ofta ifrågasatt. I och med ett avtal mellan SSL och Lidingö stad är Lidingöbanans framtid nu säkrad. De partier som allierade sig till Lidingöbanans försvar var Moderaterna, Folkpartiet, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna.

Nu står det klart att Lidingöbanan kommer att vara kvar, fast som Spårväg city, en spårväg ovan jord mellan Gåshaga brygga och Norrmalms torg. De som kanske känner sig gladast är Vänsterpartiet som i tre omgångar kämpat för Lidingöbanans överlevnad och dessförinnan för borttagandet av broavgiften under 1920-1930talet som efter en tids kamp togs bort efter en riksdagsmotion från den vänsterpartistisk ledamoten Erik Eriksson.

/Jonas Lundgren
_______________________

Lidingöhem är Lidingös allmännyttiga bostadsbolag. I år övergår ännu en bit av bolagets fastighetsbestånd, Kantarellen 11, i Högsätra till bostadsrättsmarknaden.

Anklagelser från bland andra Lidingöpartiets ordförande Lars H. Ericsson och socialdemokraten Mårten Dahlberg gör gällande att Lidingöhems fastigheter sålts till underpris. Den kommunpolitiska majoriteten anförd i denna fråga av Björn Samuelsson, Lidingöhems och kommunfullmäktiges ordförande, försvarar sig med att det finns fler hyresrätter än bostadsrätter i kommunen, ett argument som är helt riktigt men inte beskriver hela sanningen. Efter utförsäljningen av Kantarellen 11 i Högsätra finns fortfarande fler hyresrätter än bostadsrätter i Lidingö. Däremot finns bara 7 % av dessa i
allmännyttan, resterande ägs av privata hyresvärdar som John Mattson Fastighet AB, Lasen och Heba.

Moderaterna, som fram till valet 2010 var allsmäktiga i kommunpolitiken har kunnat luta sig tryggt mot partiets kommunpolitiska program från 2002. Men nu har något plötsligt hänt. I mitten av april avslöjade Svenska Dagbladet att den grupp inom moderaterna som arbetar med att ta fram förslag till nytt kommunpolitiskt program till partistämman hösten 2011 kommer att förespråka att partiet ändrar sin syn på kommunalt ägande ganska radikalt. Enligt förslaget ska moderaterna verka för visst ägande av bostadsbolag, vs-nät och fjärrvärmenät. I två av dessa fall har Lidingömoderaterna problem; man har en allmännytta, men den inskränks i princip till servicelägenheter och man har sedan länge sålt ut sitt fjärrvärmenät till Fortum. Hyresgästerna prövas hårt i Lidingöhem. I april 2011 förhandlades åter hyran. Trots det stora överflödet i bolagets kassa efter försäljningarna under de senaste åren krävde bolaget en femprocentig hyreshöjning. Höjningen stannade efter förhandlingar med hyresrättsföreningen vid 2,9 % men bolagets ordförande Björn Samuelsson deklarerade att man kommer att fortsätta kräva hyreshöjning under överskådlig
tid.

Situationen för Lidingös allmännyttiga bostadsbolag och dess hyresgäster är mörk och från den politiska oppositionen i fullmäktige görs ytterst lite för att påverka. Utanför fullmäktige driver vänsterpartiet den webbaserade kampanjen Heja Allmännyttan. Trots det lilla inflytande partiet har över politiken i kommunfullmäktige efter mandatförlusten 2010 har an gott hopp om att kunna påverka politiken genom opinionsbildning. Om partistämman i höst leder till någon moderat kursändring i politiken kring Lidingöhem återstår att se.

/Jonas Lundgren