onsdag 4 augusti 2010

Björklund vill samarbeta för att hålla Sverigedemokraterna utanför Riksdagen men han vill gärna ha deras väljare

Idag gjorde Jan Björklund ett utspel som till och med av hans alliansvänner har titulerats som onödigt. Han vill se en lagstiftning mot burka och niqab i skolor och på arbetsplatser. Han säger att det beror på att utbildning ska ske ansikte mot ansikte och då är en burka i vägen. Hans vänner i moderaterna anser däremot att människor ska få klä dig som de vill.

Det är inte utan att man känner vindar av språktestsförslaget här. En uppenbart populistisk lösning på ett komplext problem ska locka Sverigedemokratiska väljare till Folkpartiet. Spelar det någon roll? Är det inte bra om Folkpartiet suger åt sig SD:s röster så att dessa inte kommer in i riksdagen? Enligt mig är det inte så, snarare tvärt om. Om folkpartiet redan för en Sverigedemokratisk politik så spelar det ingen roll huruvida SD sitter i Riksdagen eller inte. Personligen vill jag inte stänga ute Sverigedemokraterna som parti ur riksdagen. Det är Sverigedemokraternas åsikter jag inte vill ha in. Jag tycker att man ofta blandar samman dessa i onödan.

Samtidigt som Folkpartiet alltså raggar Sverigedemokratiska röster så finns det ett litet problem. Man vill samarbeta över blockgränserna för att stänga Sverigedemokraterna ute från att vinna en vågmästarroll i Sveriges riksdag. Därför blir det hela ganska underligt. Om Folkparitet anammar en Sverigedemokratisk politik spelar det ingen roll om SD kommer in i riksdagen eller inte.

/Jonas Lundgren
Valombudsman
Vänsterparitet Lidingö