tisdag 4 oktober 2011

Bäddar Jessica Nyberg för Mats Odell?


[bild: Kristdemokraternas hemsida]

På Brännpunkt, Svenska Dagbladets debattsida, skriver 19 ledande kristdemokrater att de vill byta partiledare. Av de 19 tunga namnen som undertecknat uppropet finns två ledamöter från partistyrelsen, tre kommunalråd, fyra sittande riksdagsledamöter och tio före detta riksdagsledamöter. Ett av de undertecknande kommunalråden är Jessica Nyberg från Lidingö.

I debattartikeln skriver de 19 tunga kristdemokraterna bland annat:
För att säkerställa att Kristdemokraternas röst inte saknas i riksdag och regering efter 2014 är det enligt vår mening uppenbart att vi bör lära av exemplen från andra partier som förlorade i valet 2010, och som nu kommer att möta väljarna med nya partiledare.
I debattartikeln läggs som synes kravet på partiledarbyte fram. Huruvida detta är ett sätt att bädda för Mats Odells kandidatur eller inte är i skrivandets stund oklart. Dock kan vi notera att Odells kandidatur tillkännagavs två dagar efter att kravet på ny partiledare restes inom kristdemokraterna på Brännpunkt i Svenska Dagbladet.

Eftersom Lidingöpolitiken gillar könsdiskussioner och statistik kan vi också konstatera att 8 av undertecknarna av debattartikeln på Brännpunkt var kvinnor och 11 var män. Detta säger egentligen ingenting annat än att kristdemokraterna i modern tappning faktiskt är mer jämställt än på Lewi Pethrus eller Alf Svenssons tid.

/Jonas Lundgren
jonas.l.lidingopolitiken@gmail.com