söndag 29 maj 2011

Dalénumområdet - en farlig arbetsplats


Tre arbetare vid det gamla AGA-området i Dalénum har fått röda utslag på armarna efter arbete med sanering av industritomter.

Saneringsarbetet för de 1000 nya lägenheterna i Dalénum verkar inte vara helt riskfritt. Tre JM-anställda har fått utslag på armarna under saneringsarbetet. JM har med anledning av händelserna avbrutit arbetet i väntan på en utredning av huruvida det är något giftigt ämne som utlöst reaktionerna.
- Det är en grävmaskinist, en lastbilschaufför och en som jobbar ute som fick röda prickar på armarna. Utslagen såg ut ungefär som röda hund, säger Roni Almquist från JM till Mitt i Lidingö Tidnings reporter Martina Strand Nyhlin.

Lidingöpolitiken erfar att sanering av gamla industritomter sällan är oproblematiskt. Färskt i minnet ligger saneringen av industritomterna i Gåshaga.

Att arbetsskyddet brustit är enligt Lidingöpolitiken uppenbart. Det finns ingen möjlighet att detta skulle kunnat inträffa om arbetsplatsskyddet varit starkare. Sanering av industritomter är ett riskfyllt arbete och därför är arbetsskyddet på detta område extra starkt.
- Vi har jobbat med liknande saneringsarbeten som här utan att det blivit problem, så jag är undrande till om prickarna har med marken att göra. Men vi jobbar enligt försiktighetsprincipen och tar därför det här på allvar, säger Olof Pettersson Herold, JM:s projektledare för Dalénumområdet till Martina Strand Nyhlin på Mitt i Lidingö Tidning.

/Jonas Lundgren
jonas.l.lidingopolitiken@gmail.com