söndag 29 maj 2011

Debatten om vårdnadsbidraget blossar upp på nytt på Lidingö, (v) och (s) kräver att bidraget stoppas


Vårdnadsbidraget, det vill säga den ersättning á 3000 kronor per barn som Lidingö stad betalar ut till föräldrar som väljer att stanna hemma med sina barn istället för att ha dem på dagis, är ingen succé på Lidingö. Som mest betalades 44 vårdnadsbidrag ut i juni 2009. I mars 2011 betalades endast 13 vårdnadsbidrag ut.

Den sjunkande trenden har föranlett politiska reaktioner på Lidingö, vissa har förespråkat att man borde ta bort vårdnadsbidraget helt och hållet, exempelvis vänsterpartiets ordförande Ida Luther Näsholm:
- Vårdnadsbidraget är en onödig utgift. Det är smartare att bygga ut den ordinarie föräldraförsäkringen, vi ser heller ingen anledning att behålla ett avdrag som Lidingöborna uppenbarligen inte vill ha.

Också socialdemokraten Mårten Dahlberg attackerar vårdnadsbidraget:
- Det är bättre att bygga ut den vanliga föräldraförsäkringen. Då ger man alla förutsättningar att utnyttja den. Vårdnadsbidragets konstruktion gör att bara vissa kan utnyttja den, säger han till Mitt i Lidingö Tidning.

Kristdemokraten Jessica Nyberg är däremot anser att bidraget ska vara kvar:
- För mig är det viktigt att valmöjligheten finns. Det spelar mindre roll om det är en eller hundra som använder det. Man ska inte ringakta ett litet antal. Även om bara en familj nyttjar det kan det vara oerhört viktigt för den familjen. Men jag skulle gärna se att bidraget var högre, säger Jessia Nyberg till Mitt i Lidingö Tidnings reporter Maria Berglund.

- Jag har ingen som helst förståelse för att Jessica Nyberg vill slösa med skattebetalarnas pengar på det här viset. Det finns ju ingen anledning när Lidingöborna har fått valmöjligheten men valt att inte utnyttja vårdnadsbidraget. Det är dags att sluta innan vi behöver betala ut ett vårdnadsbidrag till Jessica Nyberg för att hon vårdar vårdnadsbidraget, säger Ida Luther Näsholm (v).

/Jonas Lundgren
jonas.l.lidingopolitiken@gmail.com