torsdag 22 september 2011

Ikonen Dawit Isaak


Han har suttit fängslad i Eritrea sedan 2001, Dawit Isaak, svensk-eretriansk journalist som kom till Eritrea för att starta upp en ny tidning. Eritreas ambassad ligger på Lidingö, på Stjärnvägen närmare bestämt, i samma hus som bland annat Honduras och Nordkoreas ambassader och Folktandvården.

Den 20:e september hölls en manifestation för att frige Isaak. Manifestationen arrangerades av Expressen och talarlistan innehöll 25 namn, däribland Peter Englund, Svenska Akademins ständige sekreterare, Arja Saijonmaa och Ola Larsmo, ordförande för Svenska PEN.

Dawit Isaak har blivit en ikon för kampen för press- och yttrandefrihet. Ikontrycket med hans ansikte och texten "Free Dawit" har blivit nästan lika populär i Stockholm som ikontrycket på Che Guevara, men bara nästan.

Lidingöpolitiken menar dock att det är märkligt att Expressens manifestation inte kunde vara allmänt till stöd för fängslade journalister. I så fall hade det varit ett bra tillfälle att även ta upp fallen Martin Schibbye och Johan Persson som sitter fängslade i Etiopien. Vi menar att även detta fall är värt all uppmärksamhet. Dock kanske det inte är förvånande att Expressen väljer att inte lyfta det fallet, ren politik helt enkelt, eftersom både Martin Schibbye och Johan Persson är kända vänsterorienterade journalister.