lördag 10 december 2011

Kvinnors hälsa del 5: Hälsomyt 2

”Det är bättre om kvinnorna inte känner till riskerna eftersom det blir billigare”

Varför landstingen ljuger om kejsarsnitt och i sin propaganda får det att verka som att riskerna med snitt jämfört med att föda som på stenåldern är 11-0 är inte så svårt att förstå. Det skulle helt enkelt bli jättedyrt för landstinget om kvinnor tänkte själva, insåg att riskfördelningen snarare är 11-11 men olika, och gjorde ett val av förlossningsmetod som var bra för dem själva. Helst skulle väl landstingen se att kvinnor födde barn bakom ett träd i skogen, det skulle bli jättebilligt. Skulle kvinnorna dö där skulle de dessutom inte vara landstingens problem – tvärtom skulle det blir fler vårdplatser över till män med helt naturliga cellförändringar i prostatan eller skrubbsår på knäna.

Att man mörkar forskning kring hormonella preventivmedel är däremot svårare att förstå, med tanke på att allt östrogen som kissas ut i dricksvattnet och stannar där i stor utsträckning påverkar mäns hälsa, men även där handlar det om pengar för patriarkatet. Att y-kromosomen förändras kan man kanske stå ut med, men inte att komma med objektiva fakta så att kvinnor kan göra egna val eller tänka själva (det skulle ju göra kvinnor mer intelligenta och självständiga). Det viktigaste är återigen inte kvinnors hälsa utan att det blir så billigt som möjligt för landstingen samt att kvinnor inte vänjer sig vid att de kan göra egna val. Trots att konsekvenserna av att proppa kroppen full med hormoner varje dag under tiotals år är tämligen oöverblickbar och att forskningen inom detta område varken är prioriterad eller särskilt offentlig i meningen allmänt känd hävdar man med bestämdhet att detta alternativ är långt mer hälsosamt för en kvinna än att göra upp till 8-15 aborter under sin fertila del av livet (siffror hämtade från ryska Sovjet där tillgången på hormonella preventivmedel var begränsad och oregelbunden medan medicinskt säkra aborter var ett tidigt faktum). Det är av ekonomiska skäl viktigt för landstingen att kvinnor inte gör abort för ofta. Hur kvinnors hälsa egentligen påverkas av detta jämfört med hormonella inslag är inte så intressant att forska i. Det viktigaste är som sagt att kvinnor inte får för sig att de ska kunna göra egna val utifrån objektiv fakta.

Slutsats: Det är alltid farligt för patriarkatet med intelligenta kvinnor som tänker själva, i synnerhet när det gäller hälsa. Den samhällsekonomiska aspekten är alltid viktigare än den enskilda kvinnans egen hälsa.

/Ida Luther Näsholm