måndag 5 december 2011

Miniserie om kvinnors hälsa av Ida Luther Näsholm, Inledning: Konspirationen mot kvinnor är ett faktum

Kvinnors kroppar och hälsa har alltid omgärdats av myter, lögner och hardcore propaganda för att tjäna någon annans syfte. Alltifrån forna tiders häxprocesser där kvinnor som råkade besitta kunskaper om naturmedicin brändes på bål för att de ansågs vara ett hot mot samhället, till myter om moderskapts mystik eller kvinnors övernaturliga förförelsekonster i form av skogsnymfer och sjöjungfrur. Naturligtvis också via mer medicinskt inriktade lögner om mensblod som lockar till sig rovdjur, kvinnor som inte kan arbeta som dirigenter då brösten sitter i vägen och nutidens propaganda kring graviditet, förlossningar, föräldraledighet och kvinnors hälsa i allmänhet. Målet har alltid varit att patriarkatet (männen och de maktbärande männens konspiration) ska slippa ta ansvar eller förlora pengar på kvinnor.

Bakgrunden är enkel: Medicinskt kunniga kvinnor kunde konkurrera ut de medicinskt kunniga männen eller ställa till andra problem för patriarkatet, liksom kvinnliga dirigenter kunde konkurrera ut manliga på dirigentmarknaden. Om patriarkatet dyvlade på människor en lögn om att kvinnor var bättre föräldrar än män slapp de själva ta hand om sina ungar och kunde göra roligare saker istället. Sjömän som kom för sent till jobbet kunde skylla på att de blivit förförda och bortlurade av en sjöjungfru och skogsarbetarna kunde skylla sina tillkortakommanden på skogsnymfer. Män som inte lyckades skydda byn mot rovdjur kunde skylla på menstruerande kvinnor osv.

Patriarkatet har det inte på något sätt sämre ställt idag. Det finns ett virrvarr av myter, lögner och propaganda om kvinnors hälsa och kroppar som lever kvar, till gagn för stat, landsting och enskilda. Den här typen av total arrogans inför kvinnors hälsa, liksom propagandan, myterna och lögnerna, härjar fritt kring frågor som preventivmedel, abort, amning och barnpassning. Kort sagt kring allt som kan relateras till kvinnors kroppar och hälsa men inte till mäns. Allt som patriarkatet kan hitta på smörja och trams kring hindrar kvinnor från att göra egna fria val och lösgöra sig från förtryckande myter (och att uppnå god hälsa). LP presenterar här ex axplock ur smörjan i en miniserie i nio delar om kvinnors hälsa som samhällsfråga.

/Ida Luther Näsholm