onsdag 14 december 2011

Kvinnors hälsa del 9: Lögn 3

”Kvinnas liv är inte värt något”

Det extrema valet mellan kvinnas liv och hennes livmoders innehåll, visar sig just i väldigt extrema sammanhang. Det betyder dock, tyvärr, inte att kontentan av det hela skulle vara mindre sann: kvinnas liv är mindre värt än annat liv.

Jag läste tidigare i höstas om en kvinna som drabbats av en ovanlig och väldigt aggressiv form av cancer. Läkarkåren vägrade att påbörja en nödvändig behandling för att hon var gravid (det var tydligen något slags brott?) och kvinnan dog kort efter att hennes barn fötts. Hade hon fått behandling i tid och i samband med att cancern upptäckts hade hon kanske överlevt. Hon hade i alla fall fått ta del av den chans hon kunde få och som vetenskapen kunde erbjuda. Patriarkatet tyckte dock att innehållet i hennes livmoder var viktigare än vad man tyckte att hon var och man förvägrade henne rätten till liv. För ett fosters skull. En fullgod kvinnas liv var alltså mindre viktigt än förstadiet till ett människoliv, en organism som saknar intellekt, drömmar och mer avancerade känslor än vad en krukväxt kan tänkas ha. Ansåg patriarkatet. Att det var, inte bara fullt möjligt utan även medicinskt ganska enkelt, att bara plocka ut fostret (även om tiden för legal abort passerats) och påbörja en offensiv behandling för att rädda kvinnan, eller åtminstone försöka, var inget det maktbärande patriarkatskiktet hade i åtanke. Helt enkelt för att man väl inte tyckte att en kvinnas liv var värt så mycket, åtminstone inte i förhållande till andra livsformer.

Om du själv tillhör patriarkatet har jag en liten undran; hur väljer du själv när det blir din tur, ditt foster eller din fru?

Slutsats: Överflödig. Och med detta säger hälsoserien hej då. För den här gången.