tisdag 27 april 2010

Återremissen leder till en enad opposition i vägfrågan

På gårdagens kommunfullmäktigemöte återremitterades (skickades tillbaka) förslaget om ett bergtunnelalternativ av en minoritet av kommunfullmäktiges ledamöter genom en s.k. minoritetsåterremiss. Anledningarna var många, dels var förslaget inte speciellt underbyggt, dels handlar det om kostnadssjäl, dels om de boende i området, om opinionen i frågan och även om miljösjäl. Oppositionspartierna med undantag för Kristdemokraterna stod enade i argumentationen. Återremissens initiativtagare var dock Socialdemokraterna och Centerpartiet (till Paul Lindquists (m) stora förtret), Miljöpartiet och Lidingöpartiet anslöt sig till denna linje. Minoritetsåterremissen bör ses som en delseger i vägfrågan. Bergtunnelalternativet är ohållbart. Dock kan det också ses som en delseger för Vänsterpartiets konsekventa linje i frågan. Birgitta Elin (v) som är representant för Lidingövänstern i fullmäktige yrkade avslag på bergtunnelalternativet.

Remissen har ingen konkret betydelse
Visst kan det ses som en delseger att slå Paul Lindquist och hans moderata och folkpartistiska kamrater lite på fingrarna, inte för att det är ett självändamål utan för att det visar på demokratins funktion när även en minoritet i en parlamentarisk församling kan påverka konkret. Dock har återremissen inget självändamål och den allmänna uppfattningen är att den inte kommer att ha någon praktisk betydelse. Förslaget kommer att behandlas igen av kommunstyrelsen men därefter kommer det att läggas fram igen för fullmäktige, obetydligt förändrad eller i sitt ursprungliga skick. Detta är alltså inte mycket mer än en politisk markering som stöds av kommunallagen.

I förlängningen anslutning till den röda linjen
Vänsterpartiet har från början varit kritiska till tunneln. De partier som har yrkat på denna återremiss kommer gissningsvis att ansluta sig till avslagslinjen när frågan behandlas nästa gång i fullmäktige, detta eftersom minoritetsåterremiss bara kan ske en gång med samma fråga. För att vara trovärdiga kommer då Socialdemorkaterna, Miljöpartiet, Lidingöpartiet och Centerpartiet att ansluta sig till Lidingövänsterns linje som är ett rakt nej till bergtunneln.

Läs mer:

Debattartikel om bergtunnelalternativet från Lidingövänstern
Världen-Sverige-Lidingö om bergtunnelalternativet
Lidingösidan om bergtunnelalternativet

/Jonas Lundgren