torsdag 15 april 2010

Stärk välfärden istället för RUT!

Det s.k. RUT-avdraget som infördes av högerregeringen är allom bekant. Det går ut på att subventionera hushållsnära tjänster, det vill säga städhjälp i hemmet med mera.

Samtidigt som behoven av pengatillskott i sjukvården, skolan och barnomsorgen är enorma så väljer man att lägga skattemiljoner på att göra det billigare för höginkomsttagare att få sina hem städade. Att det är just höginkomsttagare som nyttjar hushållsnära tjänster, som främst genomförs av unga tjejer, är dokumenterat i en undersökning som Statistiska Centralbyrån genomförde 2008 och som visar att endast sex promille av de som har en årsinkomst under 200 000 kronor nyttjar hushållsnära tjänster. Men inte ens dessa är speciellt intresserade av att köpa denna typ av arbeten. Endast 5 procent av svenska befolkningen som tjänar över en halv miljon om året gör det. För gemene man är det också uppenbart ointressant med hushållsnära tjänster. En undersökning som LO beställt visar nämligen att endast 1 procent av svenska folket anser att bevarandet av hushållsnära tjänster är den viktigaste valfrågan.

I Sverige ska vi ha världens bästa välfärd. Då är det ingen bra idé att kasta ut pengarna på tjänster som bara ett fåtal personer är intresserade av. Vi i vänsterpartiet är dock övertygade om att människor vill ha; bättre sjukvård, bättra skola och bättre barnomsorg. Där kan vi lägga pengarna. Samma LO-undersökning som vi tidigare refererat till visar nämligen att så många som 7 av 10 svenskar säger att man är intresserad av en stärkt välfärd i form av sjukvård, skola och barnomsorg. Det kommer vänsterpartiet att jobba för, de hushållsnära tjänsterna får den som vill ha dem betala ur egen ficka.

/Ida Luther Näsholm
Jonas Lundgren
Johan Båge
För Vänsterpartiet Lidingö