tisdag 22 juni 2010

Majoritetens sinnessjuka satsning på bilismen

Igår var det fullmäktige och huvudärendet var inriktningsbeslut för ombyggnaden av Södra Kungsvägen med bergtunnelalternativet. Debatten var rekordlång med drygt 2,5 timmars debatt för en enda sakfråga.

Det här är Vänsterpartiets iaktaggelse av mötet (sammanträdet finns även att se genom webb-tv på stadens hemsida):

Majoriteten (m+fp), med sedvanligt fjäskigt medhåll från kd som inte ingår i majoriteten, ansåg det vara helt och hållet rimligt att
1. spränga ett stort hål i berget under Idunavägen ovanför Mölna ängar för att bygga en ca 300 meter lång bergtunnel
2. riskera de kulturmärkta hus som finns i närområdet och boendemiljön i hela närområdet för samtliga boende
3. låta skattebetalarna hosta upp med (minst)en halv miljard kronor för eländet
4. riskera att fördubbla den redan enorma kostnaden genom att bygga två tunnlar istället för en då man enligt rådande praxis, av säkerhetsskäl, normalt inte får bygga endast en tunnel om den är längre än 200-250 meter utan då måste bygga två tunnlar istället.

Detta för att max ett par tusen personer på södra ön ska tjäna 2-3 minuter i restid på väg till Ropsten. Vi andra tyckte inte att det var rimligt. En halv miljard kronor 2-3 minuters restid! Miljöförstöringen borträknad.

Debatten var inte bara en av de längsta och mer komplexa utan även en av de mest kreativa.

Kommunalråds-Paul var fortfarande, sedan fullmäktige för ett par månader sedan, sur för att centerpartiet ändrat sig och inte längre vill ha någon tunnel, Lidingöpartiet var oroliga för att majoriteten eventuellt planerade att också bygga en vägförbindelse till Nacka (var skulle annars all den trafik komma ifrån som motiverar en 50% ökning av trafiken i framtiden och med det en bergtunnel), alternativt var man oroliga för att majoriteten ville bygga fler bostäder i största allmänhet på södra ön och menade att majoriteten utarbetar idéer i det fördolda. En dinosaurie(?) från kd svamlade om Kungsträdgården och nya arbetsplatser, vad nu det hade med vägbygget att göra, och kom inte ens ihåg vad han själv tänkte yrka i ärendet, vilket var lite oroande. Socialdemokraterna uppmande, lite raljant, fp att följa sitt eget valprogram inför valet 2006 där man gått till val på helt andra satsningar än tunnelbyggen och mp anklagade majoriteten för att inte följt Vägverkets rekommendationer för väginvesteringar. Mest kärnfull (och på sina håll även roligast) var Tor von Sydow (c) som hotade att initiera en folkomröstning i ärendet och påminde (m) och (fp) om att de ska kunna se sina väljare i ögonen även under kommande år, innan han viftade med en Lidingökarta och ironiskt undrade om vi inte kunde bygga ännu fler tunnlar - på alla ställen där det är lite mer trafik, och slutligen frågade om det verkligen inte var någon av majoritetens ledamöter som vågade rösta emot Paul och partipiskan.

Det var det inte. De var noga övervakade ovanifrån. Innan dess hann man dock med ett par minnesvärda citat. Första pris går till Inger Damberg från Lidingöpartiet som berättade att hon då och då kör en vända på Södra Kungsvägen bara för att kontrollera om majoritetens beskrivning av trafikläget stämmer, vilket måste ses som mycket ambitiöst, och uttalade "jag tycker inte alls att vi ska mörda alla bilister" som svar på kritiken från Paul. Tydligare kan man inte bli. Det är ju inte bilisterna vi ska attackera i första hand, utan systemet som gör det lättare att välja bilen än kollektivtrafiken när man ska någonstans.

Resultatet var hur som helst 4 förslag; bifall till majoritetens förslag, avslag (v), avslag med ändringar om att endast bygga planskilda korsningar längs Södra Kungsvägen men ingen tunnel (c,lp,mp), och återremiss av ärendet(s).

Det kom ju inte som någon större överraskning att majoritetens förslag vann omröstningen, då den har för vana att helt ignorera folkopinionen på ön (minns Vallen, nu vägen osv.) Kan ju hända att det visar sig i valet i höst. Oavsett vad man tycker om moderaternas och folkpartiets politik så är det svårt att tänka sig att deras väljare skulle acceptera att bli överkörda. Gång på gång.