onsdag 16 juni 2010

Vem vill leva i ett rassamhälle?

Om det praktiska valarbetet är som att dansa på lina kanske det ideologiska arbetet kan jämföras med en ständig boxningsmatch, utförd på lina...

Ett hett ämne nu när partier som Sverigedemokraterna seriöst satsar på att komma in i riksdagen efter valet i september är rasism och främlingsfientlighet, integration och det som rasistiska organisationer kallar rasproblematik och anpassningsproblem. Man vill skylla både små och stora samhällsproblem på rasifierade grupper och lösa generella politiska utmaningar som arbetslöshet, kriminalitet och snedställningen mellan kvinnor och män genom att antingen slänga ut människor ur vissa etniska grupper ur landet eller mot betaling "erbjuda" dem att återvända "hem", dvs till deras urspungsländer eller länder där de bott innan de kom till Sverige. Sedan finns det utöver det antagligen också nazistiska grupper som hellre skulle föredra organiserad avlivning av alla folk- och samhällsgrupper man av olika skäl inte gillar, eller som man anser är till besvär på olika sätt...

Detta får mig inte helt osökt att tänka på moderaten Rolf Gunnarsson som lagt en motion i Riksdagen för förbud av vissa utvalda hundraser, som han av olika skäl inte gillar. Det är på något sätt lite lustigt, för att det är så genuint korkat tänkt, ur alla aspekter. Inte bara för att tilltaget redan är beprövat utan resultat, utan även för att sättet att tänka, med genetisk ras som utgångspunkt för problemlösning, rent ut sagt känns jävligt suspekt och efter. Rasförbud luktar ju liksom rasism. Även om det handlar om hundar. Ett uttryck för att man ser en eller flera raser som problemet, istället för att studera själva problemet och hur det uppstår - vilket i det här fallet skulle vara farliga hundar, i allmänhet. (Alla vet att hundar inte äter människor, men ska man förbjuda alla hundar som i teorin kan vara farliga så får man ju förbjuda alla hundar som väger mer än 3 kilo och vid en eventuell attack skulle kunna avvärjas med en enkel svepande handrörelse, även av en ganska liten människa. Ett spädbarn kan ju inte avvärja en attack av en enkiloshund heller, varför inte det heller kan ses som en heltäckande lösning, tyvärr...)

Lite ironiskt och en smula raljant skulle man kunna uttrycka det som att rasförbud och genrella förbud för allt som skulle kunna vara farligt i fel hand som lösning på samhällsproblem är en jättebra lösning, varför inte löpa linan ut med fler förbud i samma anda?

Bygger man, som Gunnarsson och hans sympatisörer, sitt liv på fördomar och rasfixering och t ex får för sig att somalier genrellt smugglar knark, att män från Iran genrellt slår sina fruar och att judar generellt är snåla, och att detta är ett problem – så är det bara att förbjuda dessa etniska grupper för att bli av med problemen. Tycker man att det är ett problem att en man i Sverige varje halvtimme väljer att våldta en kvinna – så är det bara att förbjuda alla män så är vi av med det problemet också. Störs man av att så många bilolyckor sker varje år - så är det bara att förbjuda både bilar och förare.
Och precis som hundar så kan brödknivar användas som tillhyggen och mordvapen – förbjud brödknivar så stoppar vi våldet! Beklämmande nog tar, årligen, flera barn sina liv för att de blir allvarligt mobbade i skolan av andra barn – förbjud barn så slipper vi mobbing också!

Och så har vi snabbt och effektivt skapat ett samhälle fritt från problem.

Varför inte enligt den rasfixerade problemlösningsmodellen helt enkelt bara upprätta koncentrationsläger där vi kategoriskt kan göra oss av med alla samhällsgrupper, djur eller människor, som i någon mån verkar tärande på samhället, eller som vi uppfattar som generellt mer besvärliga än andra? Varför inte organisera hela samhället efter rasförbudsmodellen och lösa alla problem på detta ytterst effektiva sätt!?

Skämt åsido. De allra flesta av oss vet att vad någon gör sällan är generellt representativt för en hel grupp. Och den som tror att rasförbud är bra lär får se att snart finns inga raser kvar.

/Ida Luther Näsholm
valombudsman, Vänsterpartiet Lidingö