tisdag 21 juni 2011

Lidingömoderaterna till attack mot EU-kommissionen


Den 21 juni publicerade Moderaterna på Lidingö en artikel på sin hemsida där man skriver om EU-kommissionens förslag att momsbelägga ideella föreningar. Moderaterna på Lidingö tror att förslaget kommer drabba Lidingös ideella organisationer. I dagarna har finansminister Anders Borg (m) skickat ett brev till den ansvarige kommissionären Algirdas Šemeta och föreslagit att mervärdesbeskattningsdirektiven ska ändras för att inte drabba svenska ideella organisationer.
- Jag stöder finansminister Anders Borg i kampen mot detta EU-beslut. De ideella föreningarna är oerhört betydelsefulla för oss på Lidingö. De insatser som görs inom kultur, idrott och samfund är ett demokratiskt kitt som bär upp samhället. Det vore allvarligt om EU:s momsregler raserade dessa betydelsefulla ideella krafter, säger Hans Barje (m), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Hans Barje menar att ideella föreningar på Lidingö ska lobba i sina respektive riksorganisationer för att dessa ska försöka påverka Europaparlamentets beslut.
- Nu hoppas jag att Lidingös alla ideella föreningar inser att det är allvar och att de gör vad de kan för att förhindra detta beslut. Många föreningar har riksorganisationer som kan påverka nere i Bryssel. Vi måste ligga på kommissionen via alla tänkbara kanaler, annars hotas föreningslivet, avslutar Barje.

En som håller med om kritiken men anser att Barje och Borg har en stark dubbelmoral i frågan är vänsterpartiets ordförande på Lidingö, Ida Luther Näsholm. Hon säger till Lidingöpolitiken att hon tycker att det är konstigt att moderaterna som tycker så mycket om EU helt plötsligt uppmanar till ett formligt uppror i frågan.
- Borg och Barge missar den verkliga problematiken, EU är till för att maximera företagsvinster. Mot dessa är den ideella sektorn ett hot. Nu tar EU tag i det hotet, så enkelt är det. Borg liksom Barje har ingen trovärdighet i frågan, de stödjer ju det svenska EU-medlemskapet. Visst är förslaget åt skogen men moderaternas kritik är ren och skär dubbelmoral, säger Ida Luther Näsholm.

/Jonas Lundgren
jonas.l.lidingopolitiken@gmail.com