söndag 19 juni 2011

Vad nu då?! Jonas Lundgren om varför inte Ohlypopulismen skapar någon ansvarsfull vänster

I partiledardebatten i juni lyfte Lars Ohly upp frågorna om ojämlik vård. Han menade att det faktum att det fanns fler vårdcentraler på Östermalm än i Botkyrka trots att det fanns mer än dubbelt så många invånare just i Botkyrka var ett exempel på ojämlik vård. Exemplet är visserligen talande men Ohlys problem är när han framställer det som att det är Östermalm, med många vårdcentraler som utgör problemet och inte Botkyrka som har få vårdcentraler.

I någon mening måste väl en lättillgänglig vård vara det mest eftersträvansvärda? Jag menar, hellre många vårdcentraler än få, men uppenbarligen är problemet att Östermalm har många vårdcentraler vilket innebär att det i vänsterpartiets, nåja, Lars Ohlys Sverige är betydligt bättre att ha det sämre, då kan man inte läggas en god levnadsstandard till last. Ibland får man intrycket av att målet med vår socialistiska och feministiska politik är att de som har det bra ska få det lite sämre, trots att detta måste vara motsatsen till den politik som i sanning går i en progressiv riktning.

Problemet är också Ohlys logiska kullerbytta som är smått tragikomisk. Dels är det faktum att Lars Ohly jämför en stadsdel, Östermalm är en del av Stockholms kommun, med en kommun. Jämförelsen i det fallet blir lite märklig eftersom det ingalunda finns belägg i hans påstående för att hela Stockholms kommun skulle ha fler vårdcentraler per invånare än Botkyrka, även om jag i skrivandets stund inte kan bevisa motsatsen heller. Min mening är att man inte ska jämföra äpplen och päron, inte ens för att plocka billiga poäng åt det parti i vilket jag varit medlem i ett antal år nu.

Dels är det också lite märkligt när Ohly drar upp Botkyrka som exempel, det måste väl ändå vara att kacka i eget bo? Botkyrka är ju en av få kommuner i Stockholms län som trots allt styrs av en rödgrön majoritet med Mats Einarsson som vänsterns starke man. Hade det inte varit mer taktiskt att ta upp och jämföra med en annan borgerligt styrd kommun, det hade knappast försämrat själva polemiken.

Klasskamp och klasshat är två vitt skiljda saker i min värld. Klasskamp är kampen för socialismen och feminismen, för ett samhälle utan klassmotsättningar. Klasshat däremot är en annan sak, nämligen en stämning där man fokuserar mer på att vara arg på de som har det bäst i samhället än att själv försöka få det bättre.

Jag vill att vänsterpartiet ska vara ett trovärdigt och ansvarstagande parti. Därför tror jag att det är fel väg att gå att försöka gestalta klasshat istället för konkret klasskamp, en kamp som i allra högsta grad är aktuell just inom vården.
/Jonas Lundgren, krönikör

- Jonas hackar (på): Klasshat istället för klasskamp

+ Jonas backar (upp): Den konstruktiva vänstern som i min mening Vänsterpartiet Lidingös studiecirkel under våren är ett bra exempel på, högt till tak, långt från botten.