tisdag 7 juni 2011

Lundgren: Erik Nises artikel på Politikerkollen är ett lågvattenmärke


Grattis till både Stefan Lindborg och Hanna Wagenius, nyvalda ordförande i Ung Vänster respektive CUF, men det är inte om er som denna artikel handlar.

När Ung Vänster och Centerns ungdomsförbund valde nya ordförande skrev Aftonbladets blogg Politikerkollens politiska reporter Erik Nises en artikel som egentligen mest var en sammanfattning av två snabba intervjuer med Lindborg respektive Wagenius. När Lidingöpolitikens reporter Jonas Lundgren gick igenom intervjuerna i Politikerkollen upptäckte han exempel på vad han själv kallar ”lågvattenmärkt journalistik”.

Lundgren menar att Nises artikel är ett exempel på hur redaktioner på våra stora tidningar försöker förlöjliga de unga inom politiken. Till Lidingöpolitiken säger han:
Nises frågor är egentligen ett exempel på hur dum man kan vara som politisk reporter och komma undan med det bara för att de man frågar ut inte är över 50 år. Frågor som ”kan du köra traktor`?”, ”vilken svensk politiker avskyr du mest?”, ”kom igen, någon liten Leninbyst har du väl?” och ”hur många Che Guevara-tröjor har du hemma?” skulle Nises förmodligen inte ställa till partiledarna, så att han gör det till ungdomsförbundens ledare är anmärkningsvärt. Om vi nu vill ha unga som engagerar sig politiskt och tycker att det är förskräckligt när de inte gör det så borde vi kanske börja med att låta bli att kalla ställa frågor till dem som får läsarna att tro att ungdomsförbunden bara är någon form av politiskt skämt.

Men kan man inte göra en rolig intervju då? Anspelar inte Nises bara på de fördomar som finns om de respektive ungdomsförbunden?
Jo, på ett sätt kan man naturligtvis tycka att detta är mer av ett personporträtt i glad och humoristisk stil. Och man måste få skriva roligt även om politiker. Men vissa frågor är under bältet på ett sätt som känns onödigt, i alla fall för mig personligen, Erik Nises är uppenbarligen en annan sorts skribent, säger Lundgren.