söndag 19 juni 2011

Lyx och flärd som ingen har råd med


Idag kan Lidingöpolitiken berätta att Lidingös dyraste lägenhet, en våning i Foresta vid Millesgården har varit till salu i över 200 dagar. Våningen är 300 kvadratmeter stor och ligger ute till salu för 33 miljoner kronor. Det absurda priset motiveras bland annat med utsikten över vattnet utanför Torsvik och ut mot Värtahamnens gasklockor.

Enligt Booli, som sköter bostadsförsäljningsstatistik så finns det fler objekt på Lidingö som är till salu för över 15 miljoner kronor. Hela 12 lägenheter och fastigheter är till salu för ett pris som överstiger 15 miljoner kronor och detta är en prisutveckling som i någon mån motiveras just av läge och av Lidingös popularitet som bostadsort, något som under alla förhållanden måste betraktas som positivt, även om omvandlingen till ett gated community för rika människor blivit allt tydligare de senaste åren.

Just nu skenar inte prisutvecklingen eftersom det är svårt att få bolån i dagens oroliga finansiella läge, men att bo på Lidingö är över huvud taget dyrt, oavsett hyres- eller bostadsrätt eller villa. Detta beror bland annat på att den hyresledande allmännyttan i Lidingöhem, som visserligen bara utgör 7 procent av bostadsbeståndet på Lidingö är ett tydligt tecken på att Lidingös hyresgäster har hyreshöjningar att vänta under nästa år.

/Jonas Lundgren
jonas.l.lidingopolitiken@gmail.com